Kokemuksia roboteista



Kun nyt jo useita erilaisia palvelurobotteja on tullut hankittua, asennettua ja käytettyä, on aika listata käytännön kokemuksia.

Hankinta

Palvelurobotteja valmistetaan Suomessa vielä vain vähän, on siis turvauduttava maahantuontiin. Maahantuojiakin on vähän, koska robotisaatio on vielä niin alkutekijöissään. Jos unohdetaan robotti-imurit ja robottiruohonleikkurit (niitä myydään jo monissa kaupoissa), on varsin vähän muita palvelurobotteja, joita voisi ostaa suomalaisesta kaupasta. Tämä osaltaan selittää myös sen, miksi mediassa ovat aina esillä samat Nao, Zora ja Paro -robotit. Näille löytyy suomalaiset myyjät. Muita robotteja ei juuri ole edes saatavilla kaupasta. Miksi sitten robotit ostetaan kuitenkin yleensä suomalaisista kaupoista? Se on helppoa, maksu onnistuu laskulla ja takuuasiat hoituvat varmasti. Näistä syistä niin yritykset kuin julkisyhteisöt toimivat niin.

Ulkomailta ostettaessa maksuväline on yleensä vain joko luottokortti tai Paypal-tili. Näitä maksuvälineitä yrityksillä ja julkisyhteisöillä on vaihtelevasti ja melko vähän käytettävissä.

Tilanne Euroopassa tai muuallakaan maailmassa ei ole sen kummoisempi palvelurobottien myyjien suhteen. Myyjiä on vähän ja monet laitevalmistajat tai kaupat eivät edes myy Eurooppaan. Tämä rajaa entisestään robottien yleistymistä Suomessa.

 

Itse olen ostanut tähän mennessä 16 erilaista palvelurobottia, listaan ne tässä lyhyesti. Työnantajalle olen ostanut viisi robottia, maksutapa on kolmessa ollut lasku, yhden maksoin omalla luottokortilla ja yhden robotin maksoin oman Paypal -tilin kautta. Nao (myyjä maahantuoja Robomaa), Robbo (myyjä valmistaja Robbo) ja Justocat (myyjä valmistaja Robyn Robotics AB) -robotit tulivat laskulla. Twinbot (myyjä verkkokauppa fun-components) -robotin maksoin Paypalin kautta.  Alpha 1 -robotin ostin Elisan kivijalkamyymälästä omalla luottokortilla.  Kotiin olen ostanut 11 robottia, maksutapa joko luottokortti tai Paypal. Padbot (myyjä verkkokauppa Aliexpress), Padbot T1 ja Mbot, Neato sekä Hubsan ovat ne, jotka olen myös jo saanut käyttööni. Alpha-2, Aido, Buddy, Antbo , Cowarobot, Roboming Fellow ovat kaikki joukkorahoitushankkeena rahoitettavia robotteja. Niistä ei voi edes etukäteen tietää onnistuuko keräys ja jos onnistuu, milloin toteutuu varsinainen laitteen valmistus ja toimitus. Jos Paypal vielä lopettaa 7/2016 tuen joukkorahoitukselle (lopetti ja on osittain jo palannut takaisin), niin jatkossa voi pahimmillaan menettää kokonaan etukäteen maksetut rahat, jos joukkorahoitushanke epäonnistuu. Näissä joukkorahoitushankkeissa maksetaan tuote/palvelu jopa kaksi vuotta etukäteen, vuoden odotus on ihan tavallista. Aika moneen on jo tullut siirtoa toimitusajassa eteenpäin jonkin ongelman takia. Etuna on kaupan hintaan verrattuna noin puolet halvempi hinta. Cowarobot oli sinänsä vielä erilainen tapaus, siinä valmistaja haluaa 50$:n etumaksulla varmistaa ostajien määrän etukäteen ennen kuin siitä tehdään edes joukkorahoitushanke. Kaiken kaikkiaan on kuitenkin selvää, että jatkossakin iso osa uusista palveluroboteista toteutetaan joukkorahoitushankkeiden avulla.

Meillä ei ole vara hankkia ammattilaistason robotteja, koska ne maksavat vielä aina yli 20.000€. Jopa 250.000€ :n hintaisia robotteja ovat jotkut muut oppilaitokset hankkineet!

 

Robotit ovat sen verran kalliita laitteita, joten ne kannattaa usein tilata Euroopasta (kiitos EU), jos haluaa välttää tullimaksut (Kiinasta ostettaessa ei tosin tarvitse maksaa tullia) ja ylimääräiset verot (lähinnä Alv tulee aina yli 22€ ostoksiin ja se on aina roboteissa janiiden osissa 24%). Toisaalta myös kuljetusmaksut vaikuttavat hintaan, esim. Kiinasta tavaran saa usein Suomeen ilmaiseksi ja toisaalta vaikkapa Yhdysvalloista kuljetuskustannukset voivat olla satoja euroja. Kannattaa aina laskea tarkasti kokonaiskustannukset ennen lopullista ostopäätöstä. Myyjien vertailu ja kilpailutus kannattaa myös aina tehdä, hintaerot samasta tuotteesta eri myyjillä saattavat olla suuriakin. Joku voi myydä robottia leluna kun toinen tarjoaa samaa tuotetta esim. terapia robottina.

Toimitusajat vaihtelevat melko paljon, viikossa tai kahdessa tavaran saa yleensä Euroopasta, kaksi viikkoa – yksi kuukausi on tavallinen toimitusaika esim. Kiinasta tai Yhdysvalloista.

Takuu on yksi paljonkin mietityttävä asia. Sinänsä robotit ovat normaaleja elektronisia laitteita, joten niitä koskevat normaalit takuusäännöt. Kannattaa kuitenkin varmistaa ennen ostoa, millaisia takuuehtoja myyjä asettaa. Esim. Nao -robotti pitää itse ilmoittaa netin kautta valmistajalle huoltoon ja lähettää se kuljetuslaukussa Ranskaan. Itse olen määritellyt niin, että palvelurobotin täytyy kestää tietty aika ja sen jälkeen siltä ei odoteta enää mitään vaan se on ser -romua. Voimme vaikka tutustua laitteeseen vähän tarkemmin opiskelijoiden kanssa purkamalla se täysinpalvellut rikkinäinen robotti.  Tähän liittyy myös se, että robottitekniikka päivittyy niin nopeasti, että jos tällainen alle kymmenen tuhannen euron hintainen robotti kestää hyödyllisessä käytössä sen vuoden, voi sitä pitää riittävän käyttökelpoisena ja se kannattaa hankkia. Tämä ei tietysti koske kotikäyttöä, jossa robotin on kestettävä huomattavan paljon pidempään. Hintojen koko ajan halventuessa, tämä laitteiden kesto ei kuitenkaan ole enää pitkään ongelma myöskään kotikäyttäjille. Nämä aiemmin 10.000€ maksaneet palvelurobotit maksavat kohta vain vaikkapa 2000€ tai jopa vähemmän.

 

Seuraavat kappaleet koskevat vain jo käytössä olevia robotteja, joista osa näkyy myös alla olevassa kuvassa.

 

kooste

 

Käyttöönotto

Kun robotti on sitten purettu laatikosta, on aivan ensimmäinen toimenpide laittaa laite lataukseen. Akun koosta riippuen laitetta ladataan kahdesta tunnista puoleen vuorokauteen. Tämän jälkeen laitteiden kokoaminen poikkeaa suuresti toisistaan. Esim. Twinbot -läsnäolorobotin kasaus vaatii jopa työkaluja eli jako- ja kuusiokoloavainta.  Muiden robottien kanssa ei ole työkaluja käyttöönottovaiheessa tarvittu.

Sitten alkaa asetusten säätäminen. Kun Justocat (joka ei mielestäni ole edes mikään robotti) tai Neato -imuri eivät vaadi mitään muuta kuin heti vain kovaa käyttöä, voi vastaavasti Nao -robottiin ohjelmoida Python -kielellä loputtomasti uusia toimintoja. Jos ei halua ohjelmoida Nao -robottia, voi sitä myös käyttää helpoilla graafisilla tavoilla, joita ovat Nao -robotin valmistajan Aldebaran valmistama Ghoregraphe -ohjelma ja maahantuojan Robomaan edustama helppokäyttöinen www -sivusto -pohjainen palvelu. Robbo ja MBot ovat myös ohjelmointiin liittyviä robotteja, joten niissäkin on käytössä myös helppo graafinen Scratch -ohjelma tai vaativassa muodossa C++ -pohjainen ohjelmointi mahdollisuus (Arduino Ide). Läsnäolorobotit Padbotit ja Twinbot toimivat joko selainohjelmalla tai erillisillä sovelluksilla ja molemmat käyttävät kirjautumiseen pilvipalvelua.

Alpha1 jää näiden muiden väliin käytettävyydeltään. Sitä ohjataan appsilla kännykästä/tabletista mutta appsit tehdään ja ladataan robottiin usb:n kautta tietokoneelta.

 

Käyttäminen

Osaamista pitää olla, että näitä robotteja voi käyttää. Vain tuo Justocat toimii kellä tahansa eikä vaadi mitään osaamista. Muut robotit vaativat tietoa verkoista (lankaverkko, ristikytkentä, Wlan), bluetoothin päällä olosta ja käytöstä, käyttäjätunnus/salasana -yhdistelmistä jne. Aika monta liikkuvaa osaa. Robbo:n saa kiinni tietokoneella joko Usb:n tai Bluetoothin kautta. MBot käyttää  Bluetoothia. Molemmat vaativat tietokoneen käyttöä apuna. Padbotit käyttävät omaa sovellusta, joka toimii Android- tai Apple -laitteissa (puhelin tai tablet) mutta vaatii aina molemmista laitteista yhteyden verkkoon pilvipalveluun kirjautumista varten. Twinbot toimii selaimella mutta vaatii toimiakseen myös kummastakin laitteesta yhteyden internetiin (kirjautuminen pilvipalveluun). Nao:n voi kytkeä joko ristikytkentäkaapelilla suoraan tietokoneesta ilman verkkoa (apipa), normaalilla verkkokaapelilla lankaverkkoon tai yksinkertaiseen Wlaniin, joka perustuu vain pelkän salasanan käyttöön. Kaikki käyttäjätunnus/salasana -viritykset on syytä unohtaa. Nämä eri kytkentätavat mahdollistavat erilaiset ominaisuudet ja sovellukset. Paras on Wlan, koska silloin ei tarvita johtoja ja kaikki liikettä vaativat toiminnot onnistuvat joustavasti. Uusin maahantuojan oman maksullisen palvelun päivitys mahdollistaisi myös tablet -käytön.

Kaikki käytössäni olevat palvelurobotit ovat esityskäytössä haaste. Aina kun laitteet ovat virrattomina, voivat ne käynnistyä miten sattuu ja yleensä aina eri tavalla kuin edellisellä kerralla. Tästä syystä en ole valmis antamaan (ainakaan vielä) robotteja muille edes käyttöön ilman mukana tulevaa lähitukea. Samoin langaton verkko vaihtuu tosi helposti buuttien välissä.

Robottien kuljetukseen on syytä käyttää tukevia laadukkaita laukkuja. Nao:n mukana ostettiin sellainen (650€). Hubsan on toinen, johon ostin kuljetuslaukun.

 

Haasteet

Isoimmat haasteet palvelurobottien käytössä edellä mainitun lisäksi ovat akkuteknologia ja verkot. Akut kestävät pienimmillään vain tunnin (Nao ja liike), pisimmillään vuorokauden (Padbot vain vähän liikettä eikä tablet -laitteen latausta robotista). Akut saavat vielä kovasti parantua ennen kuin palvelurobotit voivat toimia kunnolla omin päin. Kahdessa robotissa on älylataus, Neato ja Padbot -robotit osaavat itse ajaalatausasemaan akun tyhjentyessä. Vielä tulemattomiin robotteihin on automaattiset latausmahdollisuudet saatavilla osaan ainakin lisähintaan.

 

Tietoverkot, joko lähiverkko tai dataverkko vaikuttavat paljon näiden palvelurobottien toimintaan. Jossain paikassa toimii jopa puhelimen kautta datayhteyden jakaminen mutta pahimmillaan 4g- tai Wlan -yhteyden nopeus ei riitä esim. läsnäolorobotin videoneuvotteluun. Pahimmillaan olen kokeillut Nao- tai Padbot -robotin kanssa kahden eri operaattorin dataliittymän jakoa puhelimella, Wlania ja lankaverkkoa eikä mikään yhteys ole siinä paikassa toiminut riittävän hyvin. Parhaiten toimii 4G -reititin. Sen kautta saa laitteet myös samaan Wlaniin helposti.

Joskus joutuu toteamaan, että jonkin robotin käyttö ei onnistu ja siirrytään teoriaosuuteen sekä kuvien katseluun. Huumoria tämä kysyy mutta eikun rohkeasti tulta päin ja kohti uusia pettymyksiä. Ei tämä muuten etene tämä robotisaation ilosanoma.

t:Timo Pappinen