Robotin hankinta

Listaan tähän alkuun aktiivikäytössä olevat robotit tarkemmin.

Kronologinen hankintalista on alempana ja lopussa on vielä koostetaulukko laitteista.

 

 

Vuoden 2016 alussa hankittu Padbot U1-robotti on helppo ja yksinkertainen robotti. Vain appsi kaupasta ja siihen tili. Tämä on hyvä etäläsnäolorobotti.

 

Speksit:

Mitat: 26,6cm leveys/37,2 cm pituus/87,6 cm korkeus

Paino: 5kg

Toiminta-aika: 8 tuntia

Akku: 5000 mAh

Latausaika: 12 tuntia

Hinta: <1000€, ei enää myynnissä 6/2020

Ohjauslaite: Tablet tai puhelin.

Huom: U1:sen mukana ei tule tablet-laitetta. Voi käyttää joko Android tai Applen tabletteja.

Plussat

 • Hinta
 • Latausasema, johon Padbot osaa mennä itsenäisesti
 • Helppokäyttöinen

Miinukset

 • Verkkoyhteys on oltava tosi hyvä, että yhteys toimii
 • Myos Bluetooth -yhteys on häiriöherkkä

Padbot on ollut käytössä koko ajan eli lähes viisi vuotta jo.

Lisätietoa: https://www.padbot.com/padbotu1

 

Nao V5 tuli tammikuun 2016 lopussa.

 

Speksit:

Mitat: 27,5cm leveys/31,1 cm syvyys/57,4 cm korkeus

Paino: 5,3kg

Toiminta-aika: 90 minuuttia

Akku: 2,9 Ah

Latausaika: 12 tuntia

Hinta: 7200€, nykyinen V6 maksaa 8700€

Ohjauslaite: Tietokone.

Huom:

 

Plussat

 • Graafinen ohjelmointi Choregraphe -ohjelmalla helppoa
 • Sopii myös lapsille

Miinukset

 • Valmiita ohjelmointiohjeita on tosi vähän
 • Kestävyys
 • Hinta

Nao alkaa neljän vuoden jälkeen olla rikki. Takuuaikana (3v oppilaitoksilla) se kävi Ranskassa kolmesti korjattavana (sormia ja usb-portti rikki sekä lämpöongelmia).

 


Olimme 2015 vuoden lopussa miettimässä robottien hankkimista erityisesti sosiaali- ja terveysalan opintoihin. Hankinnassa tärkeitä ovat erilaiset palvelu- ja hoivarobotit.

Hankittaville roboteille ei etukäteen aseteta juurikaan vaatimuksia.

 • Liian monimutkaisia ne eivät voi olla
 • Eikä niitä pidä tarvita paljon ohjelmoida
 • Noissa puhuvissa on vaatimus, että ne puhuvat suomen kieltä.

Lopussa on kooste hankinnoista ja niiden tilasta.

Hoivaroboteista olen bongannut Justocat :in. Se on melko edullinen (1200€) mutta yksinkertainen, ei taida muuta tehdä kuin hurista ja naukua kuin kissa. Joy for all (100€) olisi paljon halvempi, mutta sitä myytiin aluksi vain Jenkeissä.

Vanha tuttu on Paro, se on vähän monipuolisempi mutta myös kalliimpi (n.4500€).

Toinen uusi hankittava robotti voisi olla Budgee. Sitä myy Suomessa pari yritystä. Se maksaa 2000-3500€.

Opinsys myy ohjelmoitavaa nallea, joka ei maksa kuin 150€. Tämä kävisi hyvin myös tähän meidän keissiin.

Toinen edullinen tulossa oleva pikku robotti on Robbo , jota saamme ehkä pian hankkia.

Näitä vähän monikäyttöisempiä robotteja edustaa Nao, josta voi ostaa myös opetusympäristön ohjelmointiin. Nao maksaa valmistajalla 6500€, Suomessa n.7200€.  Nao -robottia myy Suomessa Robomaa.

Toinen harkittava robotti on Zora, joka on juuri sote -puolelle viilattu Nao -robotti. Se maksaa 16500€. Sitä möi hoivarobottina Suomessa Zorarobot muttei myy enää. Zoraa on testattu myös kaupan puolella.

Paro olisi myös hieno, mutta on liian kallis.

Jotain läsnäolo -robottia olen myös miettinyt mutta niiden valmistajat/myyjät on vielä vähän hakusessa. Yksi vaihtoehto on Twinbot. Se maksaa päälle 800€. Toinen on Ruotsalainen Giraff, josta suoraan valmistajalta kysymällä löytyi myyjä. On hinnoiteltu kk -maksulla, jota kahden vuoden aikana kertyy yli 9000€.

Löysin myös padbot -robotin, jossa ei tule tablet-laite mukana, mutta vaikka halpa Android -tablet käy siihen. Se tulee Kiinasta ja maksaa Aliexpressillä 790$+rahti 250$ mutta maksutavat ovat julkisyhteisölle haaste. Uudempaan Padbot -robottiin saa nykyisin myös tabletin mukana.

Yleensäkin robottien myyntiedustusta on välillä hankala löytää edes Euroopasta saati Suomesta. Taitaa hype olla vielä melko alussa 🙂

Mutta parin vuoden päästä on jo varmasti eri tilanne.

Näiden robottien tarkemmasta selvittämisestä ajattelin lähteä liikkeelle, otan mielelläni vastaan kommentteja ja vinkkejä aiheeseen liittyen.

Tilannepäivitys 12/2015. Hankinta meni pieleen lähinnä hankintalain osalta. Olemme vuoden 2015 lopussa edelleen ilman robotteja (paitsi tiimin mulle ostama tanssiva lelurobotti :)). Saan näillä näkymin nopeammin kotiin tilaamani kaksi robottia (Padbot ja Alpha 2).

2016

Tilanne 1/16. Nao -robotti hankittiin sittenkin, ei ole vielä toimitettu.

 

padbot

 

 

 

 

 

 

 

Padbot U1-robotti tuli kotiin, se on helppo ja yksinkertainen robotti. Vain appsi kaupasta ja siihen tili. Tämä on hyvä etäläsnäolorobotti.

Plussat

 • Hinta
 • Latausasema, johon Padbot osaa mennä itsenäisesti
 • Helppokäyttöinen

Miinukset

 • Verkkoyhteys on oltava tosi hyvä, että yhteys toimii
 • Myos Bluetooth -yhteys on häiriöherkkä

Lisätietoa: https://www.padbot.com/padbotu1

 

oma_kuva

 

 

Nao tuli tammikuun lopussa. Hintaa tuli 9500€, jossa mukana itse robotti 7200€, ohjelmistolisenssit ja kuljetuslaukku. Sen käyttöönotosta on oma sivu, jossa projektia voi seurata. Nao:sta yritetään tehdä useita tunteja ohjelmaa sisältävä viihdyttäjä, joka ei vaadi käyttäjältä paljoa.

Plussat

 • Graafinen ohjelmointi Choregraphe -ohjelmalla helppoa
 • Sopii myös lapsille

Miinukset

 • Valmiita ohjelmointiohjeita on tosi vähän
 • Kestävyys
 • Hinta

 

 

Alpha-2 siirtyi vuoden 2017 puolelle.

 

buddy

 

 

 

 

 

Ostin 2/16 joukkorahoitetun  Buddy -robon kotiin, toimitus vasta loppuvuodesta. 12/16-> 6/2017->2018->2019->4/2020?

 

 

aido

 

 

 

 

 

Heti perään ostin joukkorahoitetun Aidon, joka on nopealle ostajalle edullinen (alle 500$+verot ja tullit). Tullee 8/2017? Ei tullut. Menee pitkälle vuoden 2018 puolelle, höh. Q4 -ilmoitus tuli ennen kesää. Ei tullut, siispä odotus jatkuu 2019. Viimeisin arvio 15.5 on, että tänä vuonna (Q4/2019?).

 

 

justocat

Justocat -kissa

 

 

 

 

 

 

Lisää robotteja töihin ostin 4/16 Ruotsista, Justocat (1200€). Se on tosiaan hyvin lelun omainen, yksi nappi ja vain naukuminen ja hurina toimintoina. Ei ole robotti tämä, vain kallis lelu.

Video Justocat

 

 

Robbo

Robbo

 

 

 

 

 

 

 

 

ja Robbo -robotin (320€ Robbo Suomalais-Venäläinen yhtiö). Robbo tuli sopivasti vapun alla, joten tarkempi tutkiminen jäi seuraavalle viikolle. Sitäkin sopii kuitenkin esitellä muiden robottien mukana. Ohjelmoinnin opetukseen.

 

 

Antbo

Antbo -robotti

 

 

 

 

 

 

5/16 ostin ohjelmointikäyttöön joukkorahoitetun Antbo:n 3 kpk sarjan, ostohinta alle 200€. Tulee 1/17. Hintaa tuli yhteensä 272€ (200+51,45 alv24%+20 DHL ). Lopulta paljastui, etteivät nämä ole ohjelmointiin tarkoitettu vaan valmistajan mukaan heidän appsinsa tekee näistä fiksun (mm. puheohjaus ja tilan valvonta äänen perusteella). Eli esityskäyttöön ja kilvanajoon sopivat nämä. Ei hyvä ostos.

 

 

twinbot

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitten talolle Espanjasta Twinbot -läsnäolorobotti hintaan 750€. Twinbot on paljon Padbot:tia köykäisempi rakenteeltaan ja sen latausmahdollisuus on vanhanaikainen. Plussana on mahdollisuus etäkäyttöön tietokoneella. Ollaan edelleen lähtökuopissa 4/17, oletettu käyttö ei onnistu. En pidä tätä hyvänä laitteena, ihan romu on. Tästä ei ollut mitään hyötyä, käyttämättä jäi. Myöhemmin selvisi toista kautta, että kyse oli Euroopan ja Usan välisistä verkkoasioista. Yhtiön olisi pitänyt avata Eurooppaan erillinen yhteyspalvelin.

 

 

matkalaukku

Cowarobot älymatkalaukku

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja vielä joukkorahoitetun  Cowarobot (Rover)-matkalaukku kotiin hintaan 400€. Tämä oli ihan uusi tuttavuus. Toimitus siirtyi 10/16->2017->alkuvuosi2018? 4/18->?. Akkujen kuljetuskielto lentokoneessa hidastaa toimitusta ja EU on vielä ongelmalisempi kuin muut. Toimitukset muualle päin ovat alkaneet mutta minä saan odotella vielä kuukausia. Tässä syynä on lisäakku, jonka lupasivat mukaan. Lopulta laukku ja akut tulivat rekalla. Tuli lopulta 16.8, lisäakku puuttuu…

Aika lailla samanlainen liikkuja kuin Budgee eli Bluetooth-ranneke on käytössä. On muuten pisimpään odottamani laite, yli kaksi vuotta kesti tilauksesta toimitukseen. Edellinen pitkään odotettu oli Alpha-2.

 

 

neato

Neato imuri

 

 

 

 

 

 

Elokuussa ostin kotiin Verkkokaupasta Robotti-imurin (Neato botvac d85, 600€).

 

 

mbot

Mbot robotti ohjelmointiin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ohjelmointiin Verkkokaupasta Makeblock mBot (100€). MBotin lisäanturit olivat taas hankintaongelma. Verkkokauppa.com, josta itse robotin sai ostaa hyllystä, ei myy lisäantureita. Amazon mainostaa kovasti myyvänsä, mutta edes Saksan tai Englannin Amazon ei toimita Suomeen. Onneksi kiinalainen laitevalmistaja suostui myymään, joten tilasin tämän parinkympin hintaisen anturipaketin sieltä.

 

 

 

padbot1

Padbot T1 etäläsnäolorobotti

 

 

 

 

 

 

Vielä loppukuusta ostin joukkorahoitetun PadbotT1 etäläsnäolorobotin. TNT toimittaa viikolla 45/16. Tulihan se sieltä tullivaikeuksien (Belgian tulli) jälkeen. Tullirahoista riideltiin kuljetusliikkeen kanssa vielä alkuvuodesta 2017 mutta onneksi  se loppui.

 

 

 

roboming-fellow

Roboming fellow

 

 

 

 

 

 

 

Lokakuussa ostin joukkorahoitetun Roboming Fellow -robotin (188€). Tullee 6/17 mennessä? Tämä robotti ei toteudu (tuli ilmoitus 8.5.17). Rahat onneksi palautuvat tai näin ainakin luulin. Valmistaja ei vastaa viesteihin, Indiegogo ei vastaa enää tässä vaiheessa (rahat toimitettu eteenpäin ja kampanja lopetettu). PayPal? Ei auta, rahat meni.

 

 

hubsan

Hubsan lennokki

 

 

 

 

 

 

 

Marraskuussa ostin E-Villeltä nelikopterin Hubsan H501S 1080p FPV (340€). Eka lento 29.1.17 rikkoi vain kolme potkuria eli meni hyvin 🙂 Vähälle käytölle on jäänyt.

 

 

 

alpha1

Alpha1 sosiaalinen robotti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oli pakko ostaa Nao-robotille korjauksen ajaksi tuuraja, joten ostin joulukuussa kaupasta talolle pienen sosiaalisen Alpha 1 -robotin (499€ Elisa). Sopii esitys ja viihdytyskäyttöön ja on helppokäyttöinen. Tätäkin voi vähän ohjelmoida graafisesti. Suomen kielistä puhetta saa nauhoittamalla esim. Aucacity -ohjelmalla, jonka Vocoder efektillä saa myös helposti robottiäänen. Ostin toisen syksyllä 2018.

Video Alpha-1

Plussat

 • Hinta
 • Valmiit ohjelmat
 • Sopii lapsille

Miinukset

 • Ei puhu, puhetta voi nauhoittaa
 • Vaatimaton kaiutin, ääni jää servomoottoreiden alle

 

braava

Braava moppi

 

 

 

 

 

 

 

27.12.16 tuli kotiin Braava 390T moppi (309€ Robotcenter).

 

 

2017

Avustin töissä toista hanketta robottihankinnoissa. Tuli tuo yllä oleva Braava moppi, Hobot 268 -ikkunanpesurobotti ja Budgee -kuljetusrobotti. Myyjä Robokeskus.

Hobot 268

Hobot 268

Budgee

Budgee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olen tuota Joy for all -kissaa etsinyt vaikka mistä mutta sitä ei edelleenkään myydä Euroopassa. Siksi liityin Ebay:hin ja sieltähän näitä jenkeissä myytäviä juttuja saa hyvin.

 

jfa

Joy for all lelukissa

 

 

 

 

 

 

 

Kissa tuli 2/17 hintaan 135€ veroineen ja tullimaksuineen. Tässä on hyvä ja halpa vaihtoehto tuolle Justocat:lle.

Hasbro kissa video

 

 

 

uarm

uArm Swift -robottikäsi

 

 

 

 

 

 

 

8.2.17 ostin Indiegogo -joukkorahoituksesta uArm Swift -robottikäden. Tästä on moneen käyttöön näin edulliseksi (552$ kuljetuksen kanssa) laitteeksi. Tullee ennen kesää 2017? Tuli 7/2017. Käyttöönotto jäi syksyyn.

Laadukkaan tuntuinen laite. Ei kuitenkaan liikuteltava, vain kiinteästi paikallaan käytettävä. Ohut varsi taipuu liikkuvassa käytössä liian helposti enkä ole keksinyt tukemiseen helppoa tapaa. Ostin toisen syksyllä 2018.

 

 

Alpha-2

Alpha-2 sosiaalinen robotti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.12.2015 tilattu Alpha -2 robotti saapui lopulta 15.2.2017! Hintaa tuli lopulta 930€ (740+20+170 Alv). Tämä on lupaava robotti, ei vaadi ohjelmointia. Hankala kuitenkin puheella opettaa, kun ei ole mitään opasta ja englannin aksenttikin epäillyttää. Fiksu vekotin on tämä. Ei tullut sitten kuitenkaan ollenkaan myyntiin Alpha2:na vaan Lynx -nimisenä Alexa -tuella. Se on myyntihinnaltaan Alpha2:sen hintainen eli ei kovin kallis.

Plussat

 • Kestävä
 • Hyvät perustoiminnot (tanssi 10kpl, vitsit, tarinat ja kuvan otto)

Miinukset

 • Ei voi ohjelmoida
 • Vaatii tarkan eng.kielen (vrt Alexa ja ralli-englanti)
 • Ei liiku kuin kaksi askelta suuntaansa

 

amazon_echo_dot

Amazon Echo Dot tekoälypurkki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyt kun Ebay on minulla kerta käytössä, ostin Amazon Echo Dot -laitteen (hintaa tuli n.94€). Pääsee Alexa -tekoälyn kanssa pelaamaan, se on muuten ilman laitetta vaikeaa. Alexa on herkin näistä kuuntelijoista reagoimaan nimi eli Alexa -komentoon. Tästä hyvä kotiautomaation pohja.

 

xiomi_yeelight älylamppu

Xiaomi Yeelight älylamppu

 

 

 

 

 

 

 

 

Alexa -käyttöön sopiva älylamppu on esim. Xiaomi Yeelight (20€). Näitä löytyy eri verkkokaupoista.

 

martian_kello

Martian mVoice kello

 

 

 

 

 

Syyskuussa ostin toiseksi Alexa -laitteeksi Martian mVoice -älykellon. Hintaa tuli kuluineen alle 200€.

Video Martian MVoice

 

 

Lisää Alexa -ohjattavia IoT -laitteita tuli vuoden 2017  lopussa. Molemmat ostin Ebay:n kautta.

 

wifi_plug

Wifi-pistorasia, johon voi kytkeä muita laitteita.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wifi -pistorasia. Näitä on monilla valmistajilla. Tämä on Jinvoo (16,4€). Toimii myös omalla Apple/Android appsilla.

 

 

Appkettle

Appkettle vedenkeitin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Appkettle -vedenkeitin (155€). Toimii myös omalla Apple/Android appsilla.

 

 

 

koira

Hasbro lelukoira

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.4.2017 ostin Ebay:n kautta kissalle kaverin ja koska Hasbro on hyvä firma, niin ostin tuommosen koiran (kuluineen 132€).

Video Hasbro golden pup

 

 

BBC Micro:bit

BBC Micro:bit ohjelmointiin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.4.2017 tilasin Englannista muutaman BBC Micro:bit -robotin ohjelmointiin. Näissä kiinnostaa hinnan (22,5€ kuluineen) lisäksi se, ettei näillä ohjata ohjelmointia tiettyyn suuntaan.

Ei ole pyöriä tai jalkoja alla, joten liikkuminen ei tule ensimmäisenä mieleen, kuten noissa monissa muissa ohjelmoitavissa pikkuroboteissa. Vaatii luovuutta saada tällä aikaan hyviä projekteja 🙂

 

 

Prusa i3

Prusa i3 3d tulostin

 

 

 

 

 

 

 

 

4.5 Tilasin E-Villeltä 3D -tulostimen (Prusa i3 pohjainen rakennussarja, 250€). Virtalähde huono, sen vaihto kestää pari kuukautta. Jatkettiin kasausta virtalähteen tultua.

 

Prusa i3

Prusa i3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuli valmiiksi ennen joulua 2017. Pientä säätöä myös valmiina.

 

16.5 Ostin yhden sosiaalisen robotin lisää. Robelf (349$+120$ latausasema).

Robelf

Robelf -sosiaalinen robotti

 

 

 

 

 

 

 

 

Pitäisi tulla syksyllä 2017?->2018?. 6/2018 alkoivat toimitukset… Missä viipyy minun? 12/18 tuli viesti, että rahat palautetaan. Ei siis tule Robelf.

Mielenkiintoista, Robelf on kuitenkin olemassa ja myynnissäkin joissain kaupoissa. Hintaa sillä on lähes 2000€.

 

Travelmate

Travelmate matkalaukku

 

 

 

 

 

 

 

ja Travelmate -matkalaukun kokoa S (380€). Nämä lupaa niin  paljon (jopa monella kielellä toimiva matka-avustaja), joten ostin ennen kampanjan loppua vielä toisen (koko M, n.600€).

Toimitukset alkavat 20.11.2017. >5/2018->9/2018?

Akkujen kuljetuskielto lentokoneessa hidastaa toimitusta ja EU on vielä suurempi haaste kuin muut. Toimitukset muualle päin ovat alkaneet mutta minä saan odotella vielä kuukausia/vuosia.

Tässä ei tule mukana lisäakkua mutta irroitettava akku on myös ongelma heille. Se viivästyttää toimitusta edelleen.

Travelmate myy laukkuja jo verkkokaupassa, ehkä meille joukkorahoittajillekkin voisi toimittaa laukut.

 

Appbot Link

Appbot Link -valvontarobotti

 

 

 

 

 

 

 

 

Aina kun kaupasta voi ostaa pienen ja halvan robotin, pitää se tehdä 🙂 Mm. Power myy Appbot Link -valvontarobottia (140€). Tämä on hyvä laite valvontaan ja asioiden tarkistukseen. Ostin vielä toisen. Tätä voi ajatella käytettävän myös etäläsnäolorobottina tai siivousjäljen tarkistajana 🙂

Plussat

 • Hinta
 • Laadukas kamera
 • Ei vaadi kummasta verkkoa toimiakseen
 • Sopii lapsille

Miinukset

 • Esittelykäytössä vaarassa jäädä alle
 • Latausasema vähän kökkö (metrin päähän itse ajettava appsilla, josta menee itse lataukseen)

 

Marraskuussa ostan vaihteeksi talolle joitakin robotteja ja muita laitteita. Palaan niihin myöhemmin. Ainakin kotimaasta saatavat Moto Tiles ja Bestic ovat listalla.

 

Mototiles

Mototiles -peli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mototiles on hyvä ja helppokäyttöinen peli, josta on apua niin tyhy kuin muussa kunnonparannus/ylläpito hommassa. Hintaa tuli tarjouksessa 5000€.

 

 

 

bestic

Bestic

 

 

 

 

 

 

 

 

Bestic -syöttörobotti sopii tietyille erityisryhmille, jotka pystyvät itse liikkuttamaan päätä ja nielemään. Hinta 6500€.

 

 

 

 

 

 

17.11.2017 ostin kaksi robottia Ebay:n kautta. Olen pitkään jo tutkinut näitä erilaisia ihmisen näköisiä robotteja, joten ostin Hanson Roboticsin professori Einsteinin (203,2+33,88kuljetus). Lisäksi pieni Cozmo-lelu (193,46+25 kuljetus) Anki -yhtiöltä. Sitä myy Suomessa mm. Verkkokauppa.com.

professor_einstein

Professor Einstein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proffa tulikin kotiin viikossa (myyjä Roboshop). Hankala saada verkkoon ja pysymään siellä. Päivitys vuoden 2019 alussa pilasi koko proffan. Ei asennu eikä anna resetoida. Myöhemmin kaipasi valmistajan päivitystä.

Cozmo

Cozmo

 

 

 

 

 

 

 

 

Cozmo on hauska veikko. Hyvin sosiaalinen tapaus. Sopii hyvin lapsille ja aikuisille leluksi. Cozmoa voi myös ohjelmoida. Tämä ja myöhemmin tullutta Vector -robottia pidetään fiksuna. Harmi että Anki -yhtiö meni nurin 5/2019.

 

Piti mustaan perjantaihinkin sen verran sotkeentua, että vahvistin kodin siivouskalustoa ikkunanpesurobotilla.

 

alfawise

Alfawise -ikkunanpesuri

 

 

 

 

 

 

 

 

Alfawise S60 Gearbestiltä (110$). Tuli kotiin 1/18.Tällä voi pestä myös pöytiä. Pidetään koko ajan sähkössä vaikka on akku. Turvaköyttä on käytettävä.

Video ikkunanpesijöistä

 

Lopulta ostin joulukuun alussa kiirellä töihin sen edellä mainitun Bestic -syöttörobotin, Mototiles -pelin, samanlaisen Padbot U1 -läsnäolorobotin kuin itselläni on (koska sitä on Euroopassa saatavilla suoraan varastosta) ja Denver-tabletin Padbottiin. Lisäksi ostin Alexa Dot -purkin. Tarkoitus oli ostaa myös Microsoftin Hololens -virtuaalilasit  mutta ne jäivät ostamatta.

 

2018

2018 on jännä vuosi. Aluksi opastan soten käyttöön tulevat robotit (Bestic, Mototiles, Padbot U1), jotka siis myös jäävät sinne käyttöön. Aiemmin hankitut ovat jääneet minun ja hankkeen käyttöön.

Minulle pitäisi tulla vielä 2*Travelmate (6/18?), Buddy (ei edes arviota vielä), Aido (Q4 2018). Uusia en enää osta vaan pidän taukoa, jos ei jotain tosi hyvää tarjousta tule.

 

Tauko kesti Bett -messuille tammikuun loppupuolelle. Messuilta ei löytynyt mitään muuta kuin ehkä yksi kokeilu mutta lentoasemalta ostin uuden Amazon echo Spot -purkin (119£). Siinä on näyttö ja kamera.

kellonäkymä

Siisti kellonäkymä

sää

Paikallissää

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26.1.2018 ostin Cozmolle verrokin, Codey Rocky:n (81$=64+17 kuljetus+16€ alv). Näin tämän Bett -messuilla käytössä ja vaikutti lupaavalta laitteelta.

Codey Rocky

Codey Rocky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.2.18  tilasin 30-päivän testiin modulaariset Fable-robottikädet. Tutustuin näihin Bett-messuilla.

https://shaperobotics.com/en/free-trial-fi.html

Fable

fable-robottikädet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paketti tuli 22.2 ja tästä se 30pv testi alkaa.

Mekaanisesti kestävän oloinen ja helppo kasata (Lego -idea)

Ohjelmointi joko graafinen tai Python tapa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostin tämän ja maksoin huhtikuussa testiversiosta 950€. Tämä on kestävä myös liikkuvaan esityskäyttöön (vrt. Uarm). Aika rajoitettu on, kun käytössä on vain x ja y-akseli.

 

Ostin myös toisen Uarmin, jossa mukana tulee nyt Raspad -tablettilaite (Kickstarter, 795$).

 

 

Vaikka Alpha-2:n kanssa on ollut haasteita enkä tykännyt tästä Alpha-2/Lynx -jutusta, niin ostin kuitenkin 28.4 Ebay:n kautta Lynxin (735+64 kuljetus+199 Alv). Tullee toukokuun aikana, joku moka toimituksessa, siirtyi kuukaudella. Lynxissa on valvonta- ja avatar-ominaisuudet, jotka kiinnostavat. Myös Alexa -tekoäly on paremmin mukana kuin Alpha-2:ssa. Avatar -ominaisuuden kautta voit itse puhua. Vaatii toimiakseen tosi hyvä verkkoyhteyden.

 

 

Fairy drone

Fairy drone

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostin 24.5 Kickstarterin kautta joukkorahoitetun dronen, Fairy Drone (149$ lisäakun kanssa). Tuli 8/18.

 

Liikkuva_koira

Liikkuva koira

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebayn kautta tilattu liikkuva ja puhuva lelukoira tuli 8.6 (40€).

Video liikkuvasta koirasta

 

8/18 lähti Ranskaan kysely Pepper for Education -versiosta. Voisin ostaa sellaisen töihin. Samoin kyselin Ubtechin Cruzr ja Beam pro -robotteja. Uusiakin robotteja alkoi löytyä, joten niistä myös kyselyjä. Kiinasta löytyi uusi firma, josta ehkä yksi robotti tilataan. Lopulta näyttää siltä, että kaksi Pepperiä ja yksi Alice Pro-robotti on hankintalistalla. Julkisen hankinnan haasteet tuovat ongelmia, joten tiukoille menee kyllä, 31.12.2018 on ehdoton takaraja toimitukselle (oltava perillä), koska kyseessä on investointiraha. Toimitusajat ovat 8vk Q4 -jaksolla.

9/18 ostin joukkorahoitetun Varram -robotin (79$).

9/18 saapui Uarm (Mukana Raspad -tabletti). Kyseessä on sama robottikäsi, jonka ostin jo vuosi sitten. Tässä on mukana Rasperryllä toimiva tablet-laite sekä kamerapää robottikäteen.

 

9.10 ostin kotiin Alpha 1 Pro:n (Verkkokauppa.com, 499€).

 

2.11 Ostin töihin maahatuojalta Loomistekniikalta kaksi Pepper for Education -robottia. Hintaa latausaseman kanssa vajaa 16000€/kpl (Alv 0%). On tähän asti kallein ostamani robotti. Pepperit tulivat 12/2018. Aloitamme nuorten kanssa käyttöönoton ja ohjelmoinnin 17.12.2018. Teen erillisen sivun, jossa Peppereitä voi seurata.

 

Pepperit ja Alice

Pepperit ja Alice

 

 

 

 

 

 

 

Plussat

 • Graafinen ohjelmointi Choregraphe -ohjelmalla helppoa

Miinukset

 • Valmiita ohjelmointiohjeita on tosi vähän
 • Kestävyys
 • Hinta
 • Ei sovi lapsille (ei näe niin alas)

 

 

5.11 Ostin töihin Pohjois-Euroopan ensimmäisen  Alice Pro -robotin suoraan tehtaalta Kiinasta. Hintaa tulee kuljetuskulujen kanssa n.11500€ (Alv 0%). Tähän käännämme suomen kielen itse koululla. Ehtiikö vuoden loppuun? Hyvin ehti (saapui 21.12).  Myös Alicesta tulee oma sivu, löytyy täältä.

Alice pro

Alice pro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robelf ilmoitti 12/18 maksavansa rahat takaisin, joten sitä ei tule.

Minulle on siis tulossa vielä 2*Travelmate (9/18?->) ja Aido (Q4 2019?), Buddy (4/2020?). 4 laitetta vielä tulossa, yhtä lukuun ottamatta kenties jopa vuoden 2018 aikana. Yksikään ei tullut 2018 puolella, joten vuosi 2019 alkaa taas odotuksella.

 

2019

Onnistuin tammikuun lopulla lopulta hankkimaan talolle Evondos -lääkejakelijan, jota on koitettu saada jo vuodesta 2016 meille. Toimitus ja käyttöönottokoulutus on helmikuun alussa. Sain meille tulevan laitteen ja siihen liittyvän käyttöönottokoulutuksen 5.2 Tohmajärvellä.

Evondos

Evondos lääkejakelija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meidän laite otettiin käyttöön vasta 5/19.

Plussat

 • Kattava tuki
 • Toimiva ja luotettava laite
 • Turvallinen lääkejakelija

Miinukset

 • Vaatii koulutuksen alkuun
 • Lääkerullan laittaminen vaatii sormiherkyyttä

 

 

16.4 Amazon UK:lta sai ostaa Vector by Anki -robotin. Ostin sen ja siihen jonkun alustan (289,89€ kaikki kulut).

Vector

Vector by Anki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oli iso homma saada Vector toimimaan mutta onnistui lopulta. Todella hyvä ostos tuo kaukalo, Vector pysyy siinä aivan rauhassa.

vector_al

Vector kaukalossa

 

 

 

 

 

 

 

Anki-yhtiön konkurssi ei ainakaan vielä haittaa Cozmon ja Vectorin toimintaa. Cozmo sopii enemmän lapsille ja Vector aikuisille.

 

Varram tuli 5/19 (Hinta 79$). Se on ajastettuna oikein kelpo lelu ja herkkujen jakaja kissoille ja koirille.

Varram

Varram

 

 

 

 

 

 

 

 

Video Varram

 

app

Varram app

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varram appsi seuraa hyvin toimintaa.

Plussat

 • Hinta
 • Toimii hyvin

Miinukset

 • Kissan kiinnostus vaihtelee (kuten muissakin vastaavissa tuotteissa)

 

2020

Minulle on siis edelleen tulossa vielä 2*Travelmate (9/18?->Q2/2020?) ja Aido (Q4 2019->Q3/2020?), Buddy (Q2/2020?). 4 laitetta vielä tulossa, yhtä lukuun ottamatta kenties jopa vuoden 2018 aikana. Yksikään ei tullut myöskään 2019 puolella, joten vuosi 2020 alkaa taas odotuksella.

1.2 Ostin Marscat -kissan (678$). Toimitus jopa 3/2020, mikä on joukkorahoitukselle kova aika. Siirtyy 9/20. Uskon tämän olevan jopa parempi kuin Paro hylje.

9.4 ostin 5kpl mBot -robotteja (203$) ohjelmointikäyttöön. Myyjä oli joku Facebookin shopify-pohjainen kauppa. Saas nähdä tulevatko ja milloin? Ei tulleet, huijari kauppa ja rahat meni.

Korona-aika hidastaa kaikkea tekemista ja toimittamista. Aika varovainen saa olla hankinnoissakin.

1.5 ostin sosiaalisen Misa -robotin (Indiegogo, n.330€). Tulee ehkä kauppoihin myyntin jo kesäkuussa, meille joukkorahoittajille ehkä 8/20? Ostin vielä ennen kampanjan loppua toisen 299€ -hintaan. Ongelmia tuli, joten toimistus siirtyi ->10/20?

8.7 Ostin uuden robotti-imurin, jossa on moppi samassa. Merkki ja malli on PROSCENIC 820T eikä se maksanut kuin 166€ (Huutokaupat.com), kaupassa maksaa ehkä 250€?.

imuri

Proscenic 820t

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26.8 Ostin Saksan Amazonilta kolme MBottia (71€/kpl). Nämä tullevat perille…

 

Olen ostanut 52 erilaista palvelurobottia yms. digitalisaatioalan tuotetta! Hinnat ovat vaihdelleet 20-14.500€. Yksi hankinta on tähän asti totaalisesti epäonnistunut (Roboming Fellow ja rahat meni), yksi hanke peruuntui (Robelf) mutta rahat sain takaisin ja yksi ostettu laite ei toimi (Twinbot on SER -romua). Muutaman muunkin laitteen hyöty on jäänyt pieneksi mutta hyvin on mennyt kokonaisuutena tämä pioneerityö.

Ulkomailta EU:n ulkopuolelta ostettuihin robotteihin joutuu hintaan lisäämään Suomen alv:in 24%  ja yli 150€ maksavissa myös tuotteen hinnasta riippuvan tullimaksun (koskee lähinnä Usasta tulevia paketteja). Tämäkin tilanne on toinen, jos paketti ei tule Suomen tulliin, vaan jää johonkin muuhun EU -alueen tulliin. Maksut ovat silloin jotain muuta. Esim. tuosta 85€ -hintaisesta Padbot -robosta halusi Belgian tulli/TNT 60€ (ensin jopa 85€). Aika kohtuutonta minusta. Näitä erilaisia express -toimituksia kannattaa todella välttää, toimituskulut voivat olla suuret. Kannattaa pyytää myyjää lähettämään paketti tavallisessa postissa, jos mahdollista. Aikaa menee enemmän mutta lisämaksut jäävät pois.

Akut ovat tulleet uudeksi ongelmaksi. Monet paketit tulevat matkustajakoneilla, joissa ruumaan ei saa laittaa akkuja. Edes rahtitavara ei saa sisältää akkua. Rahtikone, laiva ja rekka ovat akkujen kuljetukseen sopivia laitteita.

 

Muutin 22.11.2016 taulukon määritykset niin, että ilman ohjelmointia toimiva laite on tyypiltään semirobotti.


 

 

 

Robotti Tyyppi Valmistusmaa Tila Hinta Arvio1
Nao Sosiaalinen Ranska ok 1/16 9500€ Melko vaatimaton vanha laite. Sopii ohjelmoinnin opetukseen ja viihdytyskäyttöön
Padbot U1 Läsnäolo

Semirobotti

Kiina ok 1/16 750€ Ei sisällä tablet-laitetta. Ei vaadi ohjelmointia, helppokäyttöinen, vaatii hyvän verkkoyhteyden
Buddy Sosiaalinen Ranska tulossa 4/2020? 750+231€ Päivittyy jo ennen toimitusta. Lisäsin videoprojektorikädet. Joukkorahoitus.
Alpha-2 Sosiaalinen Kiina ok 2/17 930€ Ostin tämän jo 9.12.2015. Toimitus siirtyi ensin 2/16, sitten 6/16. Kokonaan uusi versio tuli lopulta 2/17.  Joukkorahoitus.
Aido Sosiaalinen Usa tulossa 2019? 600+250€ Päivittyy jo ennen toimitusta, mm. älykäs latausasema (250€) ja videotykki. Joukkorahoitus.
Justocat Terapia

Semirobotti

Ruotsi ok 5/16 1200€ Ihan lelu, ei robotti
Robbo Ohjelmointi Suomi ok 5/16 320€ Lab-paketti eli kaksi laitetta. Arduino Ide eli c++ -ohjelmointi
Antbo Ohjelmointi Kiina ok 1/17 272€ Kolme laitetta. Arduino Ide eli c++ -ohjelmointi. Joukkorahoitus.
Cowarobot Logistinen matkalaukku

Semirobotti

Kiina ok 8/18 390€ Tuli 7/16 vasta Indiegogo -joukkorahoitukseen.Ohjataan Bluetooth-rankkeella tai appsilla
Twinbot Läsnäolo Usa ok 6/16 750€ Tätä voi myös ohjelmoida, vaikea käyttöönotto.
Neato botvac d85 Siivous

Semirobotti

Usa ok 8/16 600€ Verkkokauppa.com.

Laadukas robotti-imuri

Makeblock mBot Ohjelmointi Usa ok 8/16 100€ Verkkokauppa.com.

Tätä voi myös ohjelmoida Scratch -pohjaisella ohjelmalla. Arduino Ide eli c++ -ohjelmointi

Padbot T1 Läsnäolo ja valvonta

Semirobotti

Kiina ok 11/16 85€ Pienikokoinen alusta, helppo kuljettaa mukana. Vaatii oman Android/Iphone -puhelimen. Joukkorahoitus.
Hubsan H501S 1080p FPV Turva -ala
Semirobotti
Kiina ok 11/16 340€ Verkkokauppa e-ville.
Alpha 1 Sosiaalinen Kiina ok 12/16 499€ Elisa
Braava 390T Siivous
Semirobotti
Usa ok 12/16 309€ Robocenter.au
uArm Swift Robottikäsi Kiina ok 7/17 n.700€  Joukkorahoitus
BBC Micro:bit Ohjelmointi Iso-Britannia ok 5/17 n.23€ Ohjelmointikielet graafinen, Python ja Javascript
Travelmate Logistinen matkalaukku

Semirobotti

Usa tulossa  6/20? n.380€
Appbot link Valvonta

Semirobotti

Etelä-Korea ok 6/17 140€ Pätevän oloinen pikku robotti
Mototiles Peli

Semirobotti

Tanska ok 12/17 5000€ Helppokäyttöinen hyödyllinen peli
Professori Einstein Sosiaalinen USA ok 12/17 237€ Puhelias heppu
Cozmo Sosiaalinen USA ok 12/17 219€ Leikkisä sosiaalinen pikku vekotin
Fable Robottikäsi Tanska ok 4/18 950€ (testiversio) Ohjelmointiin tarkoitettu, myös liikkuvaan käyttöön sopiva robotti.
Codey Rocky Ohjelmoitava Kiina ok 4/18 n.95€ Ohjelmoitava laite, jossa useita sensoreita
Lynx Sosiaalinen Kiina ok 6/18 998€ Alexa tekoäly ja Avatar -ominaisuus
Pepper Sosiaalinen Ranska ok 12/18 14700€ Edu-versio
Alice Pro Sosiaalinen Kiina ok 12/18 11500€ Palvelurobotti
Evondos E300 Sote Suomi ok 1/19 ei myydä Palvelurobotti, tyypillinen vuokra 200€/kk
Vector Sosiaalinen USA ok 4/19 290€ Anki -yhtiön uusin luomus. Hintaan sisältyy alusta
Varram Eläimille Singapore ok 5/19 79$ Ajastettuna oikein hyvä eläinten liikuttaja ja herkkujen jakaja