Nao -robotin käyttöönotto

nao

Sininen Nao -robotti saapui 2/16 meille töihin suoraan valmistajalta Ranskasta. Mukana vain laturi ja pikaohje, jossa oli lyhyesti vain akun lataus ja robotin verkkoon kytkeminen. Sen jälkeen alkaa ”Lets have fun” -vaihe.

No ei alkanut. Robotti meni hyvin kiinteään verkkoon, kertoi oman Ip-osoitteensa ja siihen pääsi selaimella kiinni. Eka kerta jäi siihen, koska mitään ohjelmia ei ollut saatavilla tai muutakaan tehtävissä.

Seuraavana päivänä jatkettiin, annettiin lempinimeksi Jack (oikeaa nimeä Nao ei voi muuttaa) ja tarjolle oli tullut päivityksiä. 38 konfiguraatiotdstoa, jotka mahdollistavat ohjelmien päivitykset.

vk3 asennettiin kaksi appsia (Follow me ja Taichi), joista video tässä.

Dialogi alkoi toimia, parhaiten Nao ymmärsi Arin ”ralli -englantia”. Istuminen, seisomaan nousu, makuulle meno ja vasemman käden avaus/nosto alkoivat onnistua toistuvasti.

Asensin suomen kielen toiseksi kieleksi ja kyllä käynnistyksessä uudelleennimetty Jake puhuu suomea. Mutta koska dialog ei sisällä suomen kieltä, ei Nao ymmärrä kysymyksiä. Kun käytössä on suomen kieli, ei robotti puhu mitään eikä sen silmissä vilku vihreä valo ymmärtämisen merkiksi. Tässä vissiin Robomaan sovellus auttaa.

Servomoottorit tuntuvat kuumenevan melko herkästi, siitä Nao on usein huomauttanut. Silloin se pitää sammuttaa.

Vk4 soviteltiin myyjän käyttöönotto koulutuksen aikataulua ja testattiin jalkapallo (soccer demostration) -appsia. Siinä haasteena on taas lausuminen, helpointa sovellus on käynnistää tietokoneen kautta mutta silloin ongelmaksi tulee verkkokaapeli, joka on vaikea saada irti, kun Nao liikkuu. Testaan seuraavaksi kännykän puhesovelluksen käyttöä ääntämisongelmiin.

Bluetooth -kaiuttimen kautta ääni kuuluu riittävän kovaa ja sen kautta puhe esim. google -kääntäjän avulla on Naosta ymmärettävää. Näin saatiin jalkapallo -peli langattomasti liikkeelle (VIDEO).

Eli olemme käyneet Nao-robotin läpi. Valmistajalta Aldebaralta löytyy kolme hyvää appsia (Soccer demostration, Follow me ja Taichi). Keskustelu sujuu englanniksi puhelimen, bluetooth -kaiuttimen (kiitos Aiko!) ja google -kääntäjän avulla. Nyt sitten odotellaan mitä lisäarvoa myyjä tuo vk8.

 

Nyt kannattaa odottaa rauhassa tämä myyjän osuus, vasta sitten tiedämme mihin tämä Nao kaupasta ostettuna pystyy. Uusia ohjelmia suunnitellaan Mikon johdolla opiskelijoiden kanssa tässä rinnalla koko ajan.

Saatiin ohjelmoimalla vähän jo puhumaan suomen kieltä (video).

3.2 Jake teki eka keikan Amk:lle. Siellä se sanoi terve ja soitti musaa (Kraftwerk/We are the robots).

4.2 Jake oli mukana pilottikoulutuksessa ja teki samaa kuin edellisenä päivänä.

10.2 Nao/Eno seminaari, kahvitauolla liikaa hälinää ja kieli oli vaihtunut lennosta englanniksi.

11.2 Nao/Eno seminaari, alussa jumpan jälkeen. Lopun naon kaatuminen oli yllättävä ja hauska sattuma, joita saakin sattua mutta aiemmin sattunut robotin Linux -käyttöjärjestelmän hyytyminen ei ollut kiva. Siinä tapahtuman jo alettua buuttaan ensin tietokoneen ja lopulta robotin. Lopputulos tästä olisi voinut olla vaikka mitä.

22-23.2 otettiin Nao oikeasti käyttöön. Robomaan Jyrki ja Mika pitivät toiveiden mukaisen koulutuksen. Heiltä ei tule oikeastaan mitään muuta uutta kuin yksi helppo tapa rakentaa komentoja. Jyrkin mukaan se maksaa jotain mutta toisaalta meidän toivotaan tekevän sinne myös sisältöä. Robomaan tapa sopii esim. haastattelun rakentamiseen, ChoreGraphe-ohjelma graaffiseen ohjelmointiin ja Python kaikkeen muuhun.

Nyt voimme vapaasti jatkaa Naon kehittämistä. Kuljetuslaukku puuttuu vielä, oli jäänyt jälkitoimitukseen. Laukku tuli 6/16.

Kesään mennessä Jake saatiin toimimaan Wlanissa, jolloinka johdoton käyttö onnistuu. Wlanin pitää olla sellainen, jossa kysytään vain salasanaa.

Sormia on mennyt poikki kaksi, eka meni pilottikoulutuksen yhteisohjelmointikerralla ja toinen kesken ”kultainen nuoruus” -esityksen. Onneksi käsillä  ei ole  mitään käyttöä eikä sormien puuttuminen haittaa mitään. Nao -robottia voi korjata vain Aldebaran teknikot Ranskassa, joten minimikulu on 1000€/keikka.

Robomaan sovelluksen versio  10 tuo mahdollisuuden ohjata Nao -robottia myös tabletlaitteella ja älypuhelimella.

10 kk käytön jälkeen toinen käsi meni jumiin, mikä ilmeni pimpelipom -äänenä ja punaisena vilkkuvana merkkivalona rinnassa. Huoltokutsu Ranskaan lähti vasta 4.1.2017. Nyt selviää takuuasiat (2v) ja kuljetuskustannukset.

Takuuaikana Nao kävi kolmesti Ranskassa, viimeisellä kerralla vain asensivat uudelleen, kun ilmoitteli turhaan liiasta lämmöstä.

Takuuajan jälkeen on vaihdettu uusi akku mutta se ei korjannut sammumisongelmaa.