Robottien ohjelmointi

Robottien ohjelmointi

Robotit pitää jonkun aina ohjelmoida. Joko se on tehty valmistajan toimesta kokonaan tai osittain valmiiksi tai se jätetään loppukäyttäjän tehtäväksi. Käyn tässä läpi niitä robotteja ja niiden ohjelmointia, joita minulla on käytössä.

Nao ja Pepper -sosiaalinen robotti

BBC Micro:Bit, Mbot ja Robbo -ohjelmoinnin opetukseen liittyvät robotit

 

scratch

Scratch

Monet ohjelmoinnin opetukseen liittyvät pikkurobotit (Robbo, Mbot) voidaan ohjelmoida graafisesti Scratch -ohjelmalla. Mbot ja Robbo käyttävät omaa muokattua Scratch -ohjelmaa.

Ohjelmassa on virtuaalihahmo, jolla voi harjoitella ohjelmointia myös ilman oikeaa robottia.

 

 

 

 

 

Ohjelmat voi ladata täältä:

 

http://robbo.world/apps/scratch/  (Robbo)

http://wiki.makeblock.cc/index.php?title=Makeblock_For_Scratch_2.0 (MBot)

http://doc.aldebaran.com/2-1/getting_started/installing.html (Choregraphe ja Python)

 

Graafisella Scratch -ohjelmalla voidaan tehdä vain perusohjelmointia. Jos halutaan ohjelmoida laitteen kaikkia ominaisuuksia, pitää siirtyä merkkimuotoiseen koodaukseen.

Robbo ja MBot -robotteja voidaan ohjelmoida myös Arduino Ide (C++) -ohjelmointitavalla.

 

Tuo mBot on hyvä edullinen alusta monipuoliseen robottiohjelmointiin. Uudessa ohjelmaversiossa on siirrytty Python -ohjelmointiin. Harmi, ettei mBot -robottia enää valmisteta.

 

choregraphe

Choregraphe

Nao ja Pepper -robottia voi ohjelmoida valmistajan Aldebaran tekemällä graafisella Choregraphe -ohjelmalla. Myös tässä ohjelmasssa on virtuaalirobotti, jolla useimpia toimintoja voi testata ilman oikeaa Nao -robottia. Pepper -robotille on uudempi Choregraphe -versio.

 

 

 

 

 

 

 

Koodipohjainen ohjelmointi tapahtuu Python -ohjelmointikielellä.

Aldebaran robotteja voi ohjelmoida myös muilla kielillä, kuten esim. Java.

 

Muita robottien ohjelmointikieliä ovat Android ja Ros.

 

bbc

Ohjelmointi tapahtuu verkkosivun kautta

BBC Micro:Bit on erilainen. Sitä ohjelmoidaan verkkosivun kautta. Sieltä löytyy virtuaalirobotti ja useita eri ohjelmointivaihtoehtoja (Graafinen, Python ja Javascript). Scriptit voidaan ladata resurssienhallinnan kautta oikean robotin levylle ja suorittaa siellä.

 

Kenen sitten pitäisi opiskella ohjelmointia? Mielestäni kaikkien on syytä jollain tavalla edes tuntea tavat, miten robotin saa tekemään asioita. On sitten helpompaa toimia, kun sinne työpaikalle tulee työkaveriksi robotti. Tuo graafinen ohjelmointi on se taso, jonka olen määritellyt kaikille aloille ja ammatteihin sopivaksi. Sitä pystyy lyhyen opiskelun jälkeen käyttämään hyvin. Sillä oppii myös sen robotin toimintaperiaatteen riittävän hyvin.