Tekoäly (Ai)

Tekoäly

Moni iso ja pieni toimija on kehitellyt tekoälyä.

 

Tekoälyjä luokitellaan eri tavoin. Yksi tapa on puhua heikosta ja vahvasta tekoälystä. Heikko tekoäly tekee vain tietyn ennalta ohjelmoidun tehtävän ja osaa reagoida siihen sopivasti. Kaikki tekoäly ovat vielä tälläisia, niiden pääasiallinen tiedon lähde on big data. Ilman sitä ne ovat melko rajoittuneita.

Vahva tekoäly taas pystyy reagoimaan ennalta arvaamattomiin tilanteisiin eri tavoilla.

 

Tunnetuin ja tällä hetkellä ehkä paras Ai on IBM:n kehittämä Watson. Sitä on viime vuosina otettu käyttöön monissa yrityksissä ja julkisyhteisöissä päätöksenteon avuksi.  Se sopii myös kognitiiviseen oppimiseen, jossa monet oppilaitokset sitä hyödyntävät. Watson 2.0 osaa lukea kuvia, joten esim. lääketiede hyötyy siitä valtavasti. Watson on monimutkainen kokonaisuus, joka toimii verkkopalveluna.

Suoraan laitteissa toimivia ovat Applen Siri (Siri toimii kaikissa Apple laitteissa, IPodista tietokoneisiin) ja Googlen Google Now (Assistant), molemmat tukevat nykyisin myös suomen kieltä. Googlen tekoälyn toiminta vaihtelee eri laitteissa. Joissain se toimii suoraan, joihinkin pitää ladata appsi ja joissain halvemmissa laitteissa se ei toimi ollenkaan.

Uusimpia toimijoita alalla ovat Microsoft Cortana ja Facebook M.

Cortana toimii suoraan sekä Windows 10 -tietokoneessa että puhelimessa/tabletissa. Yhdistävä tekijä on Windows 10 -käyttöjärjestelmä. Cortana ei vielä puhua suomea eikä edes toimi suomen kielisessä Windows 10:ssä.

Facebook M :n taustalla on ihmisiä, jotka arvioivat sen vastauksia. Tämä voi kehittää M ai:ta nopeastikin. Tosin muidenkin tekoälyjen taustalla voi olettaa vielä olevan ihmisiä.

Amazon toi markkinoille Echo -nimisen laitteen, jossa on Alexa -niminen tekoäly.

echo

Alexa toimii vain tuossa laitteessa, ei missään muualla. Myöhemmin Amazon teki pienemmän laitteen Echo Dot, jossa Alexa toimii myös. Laite on aina se alusta, jossa Alexa toimii. Vuonna 2017 Amazon laajentaa myös puhelimiin. Huawei ilmoitti Mate 9 -puhelimen sisältävän Alexa -digiapurin.

Alexan saa myös Rasperry Pi:hin.

Erillisiä tietokoneelle asennettavia ohjelmia edustaa esim. Braina. Siitä löytyy myös Android appsi, jolla ohjata tietokonetta.

 

Muut kuin Watson ovat enemmän yksinkertaisten sanojen ja lauseiden tulkitsijoita ja käyttäjän pikku digiapulaisia.

Kannattaa kuitenkin näitä apulaisia eri laitteissa kokeilla, joskus voi yllättyä siitä , miten avulias Ai voi olla.

Tekoäly on merkittävä apu myös robotiikassa, joitakin esim. Watson -tekoälyllä varustettuja robotteja on jo testattu. Esim. Aldebaran Pepper ja Nao -robotin saa jossain vaiheessa Watson – tekoälyllä varustettuna. Toisaalta Ubtech on sopinut Amazonin kanssa Alexa -tekoälyn käytöstä Alpha -roboteissaan. Lynx -robotissa on Alexa mutta se ei ole kovin fiksu, vain yksi Alexa -taito. Esim. Alpha-2 tanssikomento on ”Hello Alpha, couldt you dance for me”  ja Lynx:ssä ”Alexa, ask Lynx dance for me”. Ei kovin suuri lisäarvo.

 

Monissa maissa kehitellään yritysten toimesta omia tekoälysovelluksia. Datan hallinnan, kielen ja hinnan takia ne voisivat olla parempia vaihtoehtoja kuin nuo isot globaalit toimijat.

————–

Siri

Siri pitää Iphonessa ja Ipadissä ottaa erikseen käyttöön. Asetukset-YleisetSiri-Ota käyttöön

Komentojen käyttö (pari malliksi)

Siri
Puhelimella soittaminen: Call nimi
Tekstiviesti: Send a message to my nimi
Tekstiviesti: Text nimi and nimi saying Where are you
Tekstiviesti: Reply I will arrive in 10 minutes
Sähköposti: New email to nimi
Sähköposti: Check email

 

Google Now (Assistant)

Google now on suoraan käytössä, jos se ylipäätään toimii.

Google Now

  • Kellonaika: What time is it in kaupunki
  • Kuvia netistä: Show me pictures of nimi
  • Osakekurssi: What the nimi stock price
  • Turn [on / off] [Bluetooth, Wi-Fi]
  • Set a timer for [20 minutes]
  • Create a calendar event mitä ja kenen kanssa tai missä, Saturday at 9pm