Tulonjako uudessa maailmassa

Miten raha jaetaan, kun robotit tekevät työt? Vievätkö rikkaat kaiken (Dystopia) vai jaetaanko rahaa myös köyhille? Kun työtä ei enää tehdä perinteisissä palkkatöissä, miten käy verotuksen ja hyvinvointivaltion?

Kovia kysymyksiä, yritän tässä pohtia joitain vastauksia.

Perustulo

Perustulo (kansalaispalkka) on ratkaisu, jota pohditaan eri maissa. Siinä ihminen saisi jonkun summan rahaa (esim. Suomessa on puhuttu 400-1000€/kk) tekemättä mitään. Tämän lisäksi lisärahaa saisi hankkia työllä, yrittämällä yms. eikä perustulo vähentyisi.

Perustuloa testataan nyt Hollannissa  ja Suomessa . Perustulo voisi olla myös maailmanlaajuinen kaikille sama systeemi.

+Byrokratia vähenee, yhden luukun periaate

+(Sekavat) muut edut poistuvat

+Ei niin riippuvainen töistä (jos summa riittävä)

-Mistä rahat?

-Passivoiko?

-Eläkkeet on kerättävä itse

-Onnistuu ylipäätään vain veroja keräävissä maissa

Suomessa on myös esitetty, että verohallinto voisi ottaa perustulon hoitoonsa. Se jakaisi ja verottaisi perustulon. Työvoimatoimiston tehtäväksi jäisi työpaikkojen etsiminen. Kelan ja sosiaalitoimistot voisi lakkauttaa. Tällä päästäisiin myös siihen yhden luukun periaatteeseen.

 

Rahan jakaminen esim. vapaaehtoistyöstä

Joissain maissa on pohdittu, josko rahaa voisi saada muustakin kuin työstä. Esim. vapaaehtoistyö voisi olla tälläinen syy.

 

Ilmaiset peruspalvelut

Tämä vaihtoehto takaisi peruspalvelut kaikille ilmaiseksi. Peruspalvelut ja niiden taso tulisi tarkkaan määritellä.

+Voisi keskittyä huoletta tekemään asioita, kun perusta on kunnossa.

 

Osaomistajuus

Yritysten työntekijät voisivat omistaa osan yrityksestä. Näin he panostavat enemmän työhönsä, koska palkan lisäksi saisi osinkoja. Myös työttömänä voisi saada näitä pääomatuloja. Jotkut fiksut yritykset sitouttavat työntekijöitä tällä tavoin.

+Pääomatulot

 

Urakat

Yhä useampi työsuoritus voitaisiin jakaa urakoiksi. Näin työ voitaisiin ottaa vastaan eri osaamistasoilla (toki työstä riippuen). Jos urakka ei ole aikakriittinen, voisi siihen osallistua niin ammattilainen kuin aloittelija. Näin saisivat nuoret ja pitkäaikaistyöttömät helpommin näyttää kykynsä ja oppisivat erilaisia töitä.

+Nuoret ja pitkäaikaistyöttömät saisivat työtä

-Ei sovi aikakriittisiin töihin

Missä urakat jaetaan?

 

Jakamistalous

Jakamistaloudessa kuka tahansa voi jakaa omaisuuttaan toisten kanssa. Asuntoa, autoa yms. omaisuutta voi vuokrata esim. Airbnb mahdollistaa oman asunnon ja Uber oman auton+työn vuokraamisen. Työpanosta voi myös vuokrata, esim siivous. Jakamistalous perustuu pitkälti sosiaalisen median käyttöön ja vertaisarviointiin. Vain parhaat arviot saanut voi jatkaa töitä.

+Asunto ja auto joutoaikoina hyötykäyttöön

-Vaatii paljon, jotta saa hyvät palautteet

Tämä alue vaatii kehittämistä, ei voi näin jatkua.

 

Ravintolapäivän tapaiset keikat

Yksittäisiä juttuja, joista voi kertyä vähän rahaa.

+Ei yrittäjävastuuta

+Helpohko järjestää

 

Eli yhteenvetona voi sanoa, että työt pirstoutuvat yhä pienemmiksi ja epäsäännöllisiksi. Väleissä on mahdollista luovia mutta muutoksia tarvitaan nykyisiin työelämän pelisääntöihin aika lailla. Verotuloista putoaa pohja pois, joten yhteiskunnat muuttavat muotoaan kevyemmän organisaation suuntaan.

 

Päivitän artikkelia sitä mukaa, kun jotain uutta merkittävää ilmenee. Kaikista näistä asioista löydät netistä helposti lisätietoa.