Praktiska erfarenheter av servicerobotar

Jag har redan köpt, installeras och används flera olika typer av servicerobotar , så här är en lista över min egen praktisk erfarenhet.

Förvärv

Servicerobotar är helt enkelt inte tillverkas i Finland måste därför förlita sig på import. Importören är fortfarande ett litet antal, eftersom robotteknik är fortfarande så nytt företag. Om vi glömmer dammsugare och gräsklippare roboter (de säljs i många butiker), det är lite andra servicerobotar, som kan köpas från finska butik. Detta också delvis förklarar varför det är alltid samma Nao, Zora och Paro robotar presenteras i media. Dessa kan hittas i finska säljare. Andra robotar är bara inte ens finns i butiken. Varför då, dock robotarna vanligtvis köps lokala butiker? Det är lätt, genomförd betalning via faktura och garantiarbeten. Av dessa skäl, företag och offentliga institutioner agerar på det sättet. När du köper från utlandet, är betalningen oftast bara antingen ett kreditkort eller Paypal-konto. Dessa betalningsmetoder är något av en utmaning för företag och offentlig sektor.

Situationen i Europa eller någon annanstans i världen är inte bättre när det gäller servicerobotar säljare. Säljare är få och många av tillverkarna eller butiker inte ens sälja till Europa. Detta begränsar ytterligare spridningen av robotar i Finland.

Jag har köpt hittills 10 olika typer av servicerobotar , jag lista dem här i korthet. Jag har köpt fyra robotar att arbeta plats, betalningssätt via faktura i tre fall och en robot jag betalat via Paypal. Nao (säljare importör Robomaa), Robbo (säljare Robbo tillverkare) och Justocat (säljare tillverkaren Robyn Robotics AB) robotar kom med faktura. Twinbot (säljare butik fun-komponenter) robot jag betalat via Paypal. Jag har köpt sex robotar till hemmet, betalningssätt antingen med kreditkort eller Paypal. Padbot (säljare Aliexpress) är den enda som är redan är i bruk. Alpha-2 , Aido, Buddy, Antbo, Cowarobot robotar alla finansieras av crowdfunding.

Framgången för crowdfunding är osäker och om det är framgångsrikt, hur och när roboten kommer att slutföras och levereras till kunden. Om Paypal stoppar stöd till crowdfunding i 7/2016, köpare kan i framtiden, i värsta fall, förlora helt och hållet de pengar som betalats i förskott, om crowdfunding misslyckas. Produkt / tjänst som ska betalas i dessa crowdfunding fall upp till två år i förväg, året är helt normalt. Fördelen är ungefär hälften ett billigare pris jämfört med priset av handeln. Cowarobott var ett annat fall, tillverkaren vill $ 50 betalning för att säkerställa antalet köpare före crowdfunding. Det är dock klart att de flesta av nya servicerobotar kommer att utvecklas med crowdfunding.

Robotar är ganska dyr utrustning, så att de ska beställas från Europa, om du vill undvika tullavgifter och extra avgifter. Transportpriset måste läggas till de priser, till exempel. Finland tar emot varor från Kina ofta gratis, och å andra sidan, säg, från USA, transportkostnader kan vara hundratals dollar. Du bör alltid exakt beräkna den totala kostnaden innan det slutliga inköpsbeslutet . Du bör också alltid göra en jämförelse med säljarna, kan prisskillnaderna för samma produkt av olika leverantörer vara stor.

Leveranstiderna varierar en hel del, vanligen en vecka från Europa, två veckor – en månad är standardleveranstiden till exempel från Kina eller från USA.

Garanti är en fråga att överväga. Robotar är normala elektroniska apparater, så att de har normala garantier. Du bör dock kontrollera innan du köper, om det finns något garantivillkor . Personligen har jag bestäms så att tjänsten roboten måste ta en viss tid och då är det ett slöseri.

En relaterad fråga är att robottekniken uppdateras så snabbt att om ett sådant pris är mindre än tio tusen euro robot varar i ett år, kan anses som tillräckligt användbar och värt att få. Naturligtvis är detta inte gäller för robotar i hemmet, där det måste fungera mycket längre. Priserna blir billigare hela tiden, så att varaktigheten av utrustningen, är emellertid inte längre något problem punkt. Dessa 10.000 € -Inställning servicerobotar kommer snart att vara bara 2000 € pris.

Följande punkter avser endast robotar som vi redan har. De visas även på bilden nedan.

kooste

Inrätta

När roboten extraheras därefter från lådan, är det första steget för att sätta anordningen för laddning. Beroende på storleken av batteriet laddas från två timmar till en halv dag. Efter detta, montering av utrustning varierar stort. T.ex. Twinbot -telepresence robotenheten kräver verktyg. Inga andra robotar krävs verktyg för installationsfasen. Därefter justera inställningarna. När Justocat (som enligt min mening är inte ens en robot) inte kräver något annat än direkt till hårt bruk, kan Nao robot programmeras i Python-språket med oändliga ny functions.If du inte vill programmera Nao robot, det kan också användas med enkla grafiska metoder som är Ghoregraphe program från Aldebaran som är Nao robot tillverkare och även importören Robomaa har ett lättanvänt webbaserat system. Robbo är en robot för programmering, så det har också enkel grafisk Scratch programmet, eller i en krävande form av C ++ baserat möjligheten programmering. Telepresence robotar Padbot och Twinbot arbeta i antingen en webbläsare eller fristående program och båda använder molntjänst till inloggningar.

 

Använda servicerobotar

Ganska mycket know-how måste vara att dessa robotar kan användas. Endast Justocat inte kräver någon sakkunskap. Andra robotar kräver informationsnätverk (fast, crossover, eller WLAN-anslutning), Bluetooth on / off och användarnamn / lösenord kombination etc. Ganska många rörliga delar. Robbo kan vara ansluten till en dator, antingen via USB eller via Bluetooth. Padbot använder egen ansökan, som fungerar på Android eller Apple-enheter (telefon eller tablett) men alltid kräver båda enheterna för att logga in på nätverket. Twinbot anslutningen fungerar på din dator med en webbläsare utan också kräver både enheterna ansluta till Internet. Nao robot kan anslutas till antingen en korsad kabel direkt till datorn utan ett nätverk ett trådbundet nätverk, eller en WLAN, som är baserad på endast ett enkelt lösenord att använda. Alla de komplexa användarnamn / lösenord kombinationer bör glömmas bort. Dessa olika typer av kopplings möjliggöra olika egenskaper och användningsområden. Det bästa valet är en WLAN, för då finns det inget behov av kablar och alla flytta verksamheten kommer att lyckas. Den senaste programuppdateringen möjliggör också för tablett användning.

Alla våra servicerobotar är utmanande i olika demonstrationer. Varje gång enheterna är avstängda, kan de nästa gång startar oväntat, och nästan alltid på ett annat sätt än förra gången. Av den anledningen är jag inte beredd att ge (åtminstone inte ännu) robotar till andra människor utan den medföljande nära stöd.

 

Utmaningar

De största utmaningarna för servicerobotar utöver den ovan nämnda är batteriteknik och nätverk. Batterier varar bara en timme minimum (Nao och rörelse), den längsta dagen (Padbot med lite rörelse och surfplattan inte laddas batteriet ur roboten). Batterier kräver mer kraft innan servicerobotar kan fungera effektivt på egen hand. I inget av de tillgängliga robotarna har automatisk laddning, kan padbot robot köras på distans på laddstationen och batteristatus visas även på distans. Men det förutsätter att fjärranvändare att följa batteri barer på skärmen. Framtida servicerobotar är utrustade med automatiska möjligheter laddning, åtminstone till en extra kostnad.

Datanät, antingen ett lokalt nätverk eller ett datanät som påverkar en hel del av dessa servicerobotar aktiviteter. På ett ställe fungerar nätverksanslutning även genom telefonens dela dataanslutning, men i värsta fall är inte tillräckligt till exempel 4G eller WLAN-anslutning hastighet. videokonferens med telepresence robot. Jag har försökt ibland Nao- eller Padbot robot med två olika operatör och två telefoner dataanslutning delning, WLAN och en trådbunden nätverksanslutning och ingenting fungerade bra enough.In detta fall måste förklara att användningen av en robot inte lyckas och sedan övergå till den teoretiska presentation och visning av bilder. Detta behöver humor, därmed också föra de goda nyheterna om robotik.

t:Timo Pappinen