Veckan 39

Den här veckan, det gjorde jag inte lista veckor händelser annat än en liten bit av det hela. Nu är vi redan nära ett genombrott i både industri- och tjänsterobotar.

Jag tänkte denna Zari, som naturligtvis filmens karaktär men alla tekniker ses i filmen är redan klara för tjänstgöring i hushållet roboten. Några av de viktiga funktioner inkluderar möjligheten att greppa föremål, artificiell intelligens och mänskliga utseende. Dessa robotar kommer snart att börja komma in på marknaden från flera tillverkare.

Den industriella sidan, Baxter och dess efterföljare Sawyer har spridit sig till många olika typer av tillverknings användning. Deras hemlighet är studera-by-demonstration. Användaren har inte programmerat dem, men bara visar uppgifterna.

Själva genombrottet för servicerobotar behöver lösa några problem.

  • Varaktigheten av mobila robotar batteriet är strömförbrukningen mycket mer och batterierna fortfarande inte kommer att vara länge
  • Pris, inget hushåll eller små företag köpa dyra robotar som är i butikerna idag
  • Språk, till exempel ASIMO robot har funnits i 16 år, men det bara talar japanska och engelska. Är det tillräckligt bara engelska? Knappast bara t.ex. I Finland eller Sverige?

Nästa vecka ska jag gå tillbaka till listor. Veckorapport visas på 5.10.2015