Veckan 41

Den här veckan, jag hanterar roboten politik. Många länder och företag har gjort upp planer med avseende på ämnet.

I Finland öppnade premiärminister Juha Sipilä Teknologia15 Fair förra veckan. Han berättade för oss att han har använt 3D-skrivare för att skriva ut reservdel till ironrobot hemma. Jag är säker på att det var tala om en entreprenör Juha Sipilä och inte statsministern, för på politisk nivå i Finland är mycket tyst digitalisering och robotik.

Under tiden i Sverige, minister Stefan Löfven krävde att flera robotar måste få arbeta och fokusera till välbetalda jobb och inkomster. Sverige investerar i robotteknik och digitalisering har ett helt annat sätt än i Finland. Jag vill också koncentrera i framtiden mer uppmärksamhet åt grannlandet.

I Usa President Obama har ofta dök upp i sällskap med robotar och tagit ställning till den positiva sysselsättningseffekter, story1, story2, story3. Usa anordnade positiva till robotar och digitalisering.
Andra länder som har gjort robotstrategi, t.ex. Japan och Storbritannien.
Det är alarmerande att många länder inte har planerat någon av denna fråga, medan stora företag som Google, Amazon, Alibaba och andra har planerat robotik och digitaliserings saker mycket noga.
När klassificeras som länder och företag, beroende på vilken nivå de är, är det lätt att hitta skillnader.

Klassificeringen är följande:
1. Pioneers eller nya utvecklare, för att skapa en helt ny produkt eller tjänst.
2. smidig applier, inköp från tillverkaren, redigera den och sälja som egen produkt eller tjänst.
3. förlorare, går den gamla formeln. Döende gren

Vilken kategori till din arbetsplats eller ditt hemland tillhör?

Nästa veckorapport kommer att visas på 19.10.2015