vk41

Tällä viikolla käsittelen robotti -politiikkaa. Moni maa ja yritys on tehnyt suunnitelmia aiheen suhteen.

Suomessa pääministeri Juha Sipilä avasi viime viikolla Teknologia15 -messut. Hän kertoi siellä käyttäneensä kotona 3d -tulostinta varaosan tulostamiseen paidan silitysrobottia varten. Olen varma, että siinä puhui yrittäjä Juha Sipilä eikä pääministeri Sipilä, koska poliittisella tasolla Suomessa ollaan aivan hiljaa digitalisaatiosta ja robotisaatiosta.

Ruotsissa taas ministeri Stefan Löfven vaati viikolla, että lisää robotteja on saatava ja kovapalkkaisiin ja -tuottoisiin töihin on keskityttävä. Ruotsi panostaa robotteihin ja digitalisaatioon aivan eri lailla kuin Suomi. Minunkin pitää keskittää jatkossa enemmän huomiota naapurimaahan.

Usassa on presidentti Obama esiintynyt usein robottien seurassa ja ottanut kantaa niiden positiivisiin työpaikkavaikutuksiin, juttu1, juttu2, juttu3. Usassa suhtaudutaankin robotteihin ja digitalisaatioon myönteisesti ja niihin panostetaan monipuolisesti.

Muista maista robottistrategian ovat tehneet esim. Japani ja Iso-Britannia.

On huolestuttavaa, etteivät monet maat ole suunnitellut yhtään tätä asiaa, kun taas isot yhtiöt, kuten Google, Amazon, Alibaba ja muut ovat suunnitelleet asiat robotisaation ja digitalisaation suhteen hyvinkin tarkkaan.

Kun luokitellaan maat ja yritykset sen mukaan millä tasolla ne ovat, on helppo löytää eroja.

Luokittelu on seuraava:

  1. edellä kävijät eli uuden kehittäjät, luovat kokonaan uutta tuotetta tai palvelua.
  2. ketterät soveltajat, ostetaan valmista, muokataan sitä ja myydään omana.
  3. perässähiihtäjät, mennään vanhalla kaavalla. Kuoleva joukko.

Mihin luokkaan sinun työpaikkasi tai kotimaasi kuuluu?

 

Seuraava viikkoraportti ilmestyy 19.10.2015